Klasifikace psychrotrofnich pseudomonád - Vlková, Markéta (2016)
V rámci pravidelných polárních expedic na stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě byly sbírány biotické i abiotické vzorky. Z takto získaného souboru bylo vytypováno 439 vzorků presumptivních pseudomonád izolovaných během let 2011-2014 pro přesnější taxonomické určení. V prvním kroku jsme vyselektovali 240 kmenů patřících dle dvou rodově specifických PCR do rodu Pseudomonas. Tyto izoláty následně postoupily podrobnější fenotypizaci a genotypizaci. Mezi hodnocené znaky fenotypu patřila např. schopnost okyselovat cukry a cukerné alkoholy, růst na speciálních mediích či za různých teplotních podmínek. Část výsledků biochemických testů byla použita k předběžné druhové identifikaci. Pro zobrazení celkové podobnosti fenotypů našich izolátů byla provedena shluková a ordinační analýza. Obě tyto metody vyčlenily 28 kmenů s problematickou identifikací mimo hlavní shluk. Může jít o izoláty chybně zařazené mezi pseudomonády pomocí rodově specifických PCR. Pro genotyp