Plazmidově přenášená rezistence ke karbapenemům u Enterobacteriaceae z volně žijících zvířat - Čechová, Martina (2016)
Beta-laktamová antibiotika včetně karbapenemů jsou významnou skupinou antimikrobiálních látek využívaných k terapii různých infekcí člověka. V současné době je celosvětově zaznamenán nárůst rezistence k beta-laktamovým antibiotikům. Rezistentní bakterie jsou izolovány jak z humánních infekcí, tak i z volně žijících zvířat. Nejčastější mechanismus rezistence k této skupině antibiotik je založen na produkci enzymů beta-laktamáz, přičemž geny kódující beta-laktamázy jsou horizontálně šířeny mezi různými bakteriemi prostřednictvím mobilních genetických elementů, zejména plazmidů. Cílem této práce bylo provést fenotypovou a genotypovou charakterizaci izolátů především čeledi Enterobacteriaceae rezistentních k beta-laktamovým antibiotikům získaných z volně žijících ptáků. U všech izolátů produkujících beta-laktamázu AmpC byla prokázána rezistence ke dvěma a více antibiotikům. U 1 % izolátů, které vykazovaly rezistenci ke karbapenemům, byl detekován plazmidově kódovaný gen blaIMP-27. Nález vy