Člověk v povodí Harasky ve střední době hradištní - Pěnička, Robin, 1984- (2016)
V této dizertační práci se věnuji archeologicko-antropologickému výzkumu raně středověkého pohřebiště v Divákách - Padělkách nad humny. Tato nekropole představuje doposud největší pohřebiště prozkoumané v povodí Harasky a významně doplňuje naše informace o osídlování zdejšího regionu, respektive okrajových částí vlastního jádra Velké Moravy v 9. století. Bylo prozkoumáno 119 hrobových celků se 114 lidskými pohřby. Předpokládá se, že zde pohřbívalo zemědělské svobodné obyvatelstvo, u kterého nebyly patrné výrazné společenské rozdíly. Proto byla prostřednictvím archeologické antropologie analyzována hmotná kultura, pohřební ritus i samotný fyzický vzhled zdejších obyvatel s cílem rekonstruovat zdejší život a vývoj osídlení. Součástí práce se proto stal hlubší vhled do života moravských Slovanů od jejich příchodů po Velkou Moravu a následné zasazení získaných výsledků do širšího kontextu vývoje osídlení mikroregionu Harasky.