Syntéza a charakterizace porézních materiálů na bázi fosforečnanů boritých a směsných oxidů bóru a hliníku - Janíček, Jakub (2016)
V této bakalářské práci se věnujeme novým způsobům syntézy fosforečnanu boritého a směsného oxidu boru a hliníku, za účelem získat porézní materiály s katalytickými vlastnostmi. Jako výchozí látku jsme použili tetraacetoxydiboritan. Produkty jsme připravovali pomocí nehydrolytické sol-gelové metody a to esterovou eliminací v reakci s OP(OSiMe3)3 nebo acetamidovou eliminací s Al(NMe2)3. Použili jsme také metodu templátování za pomoci blokového kopolymeru Pluronic P123. Produkty jsme charakterizovali pomocí IČ, MAS NMR, TGA/DSC, ICP-OES, XRD a určili jejich porozitu a katalytické místa.