Studium vazby paramagnetických rutheniových metaloléčiv na makrocyklické nosiče pomocí NMR spektroskopie - Munzarová, Petra (2016)
Tato bakalářská práce se věnuje studiu vazby potenciálních ruthenitých metaloléčiv na vybrané makrocyklické nosiče. V teoretické části jsou popsány základní informace o platinových a potenciálních rutheniových protirakovinných metaloléčivech. Dále práce obsahuje kapitoly týkající se makrocyklických nosičů, NMR spektroskopie, vlivu chemické výměny na NMR spektra a výpočtu vazebných konstant. V praktické části byla naměřena 1D 1H NMR spektra pro titrační experimenty, jejichž cílem bylo charakterizovat supramolekulární komplexy ruthenitých látek s molekulárními nosiči. Testovanými makrocykly byly přírodní a modifikované cyklodextriny (CD) a cucurbit[7]uril (CB[7]).