Syntéza a charakterizace nanočástic kovů v porézních metalosilikátových matricích - Doležalová, Michaela (2016)
Cílem této práce bylo syntetizovat stříbrné nanočástice uzavřené v metalosilikátových matricích připravených pomocí nehydrolytických sol-gelových metod. Nanočástice kovového stříbra byly připraveny solvotermální dekompozicí dusičnanu bis(dodecylamin)stříbrného v dodecylaminu spojenou s redukcí stříbrných iontů. Pro tvorbu porézních matric byl vybrán postup esterové eliminace pro silikofosfáty a acetamidové eliminace pro titanosilikáty. Vedlejší produkty byly identifikovány pomocí GC-MS. Distribuce velikosti a vlastnosti nanočástic byly studovány pomocí metod DLS, SAXS a TEM. Vzniklé kompozity dopované stříbrnými nanočásticemi byly charakterizovány různými fyzikálně-chemickými metodami (IR, PXRD, TG/DSC, TEM, ICP, BET) a srovnány s nedopovanými metalosilikáty.