Solvotermální příprava a charakterizace nanočástic slitiny Cu/Ni - Urbanová, Lenka (2016)
V této bakalářské práci se věnujeme syntéze a charakterizaci nanočástic slitiny Cu/Ni. K přípravě nanočástic byla využita solvotermální syntéza s dvěma rozdílnými postupy. Slitiny byly připravovány v různém poměrovém složení kovů. Připravené nanočástice byly charakterizovány pomocí dynamického rozptylu světla, maloúhlového rozptylu rentgenového záření a transmisní elektronové mikroskopie pro zjištění jejich velikosti, tvaru a šířky distribuce velikostí částic. Elementární složení bylo analyzováno pomocí opticko-emisní spektroskopie s indukčně vázaným plazmatem. Přítomnost povrchové plasmonové rezonance byla zjišťována ultrafialovo-viditelnou spektroskopií. Pomocí práškové rentgenové difrakce byl zjišťován typ krystalické fáze připravených nanoslitin. Výsledky z jednotlivých metod byly vhodně srovnány.