Studium vlivu koordinačního prostředí atomu P na tvorbu SiO6 center metodou EHT - Trávníčková, Klára (2016)
Cílem této bakalářské práce bylo prozkoumat vliv substituentů fosfátového prekurzoru na jeho schopnost podpořit vznik SiO6 center v silikofosfátech. Konkrétně se práce zabývá sloučeninami POCl3, H3PO4, a PO(OCH3)3 z pohledu orbitálních interakcí mezi jednotkou PO (popř. P) a zbytkem molekuly popsaných na úrovni rozšířené Hückelovy metody (EHT). Důraz je kladen na porovnání vazebných charakteristik a energií hraničních orbitalů v jednotlivých molekulách a s nimi související tvrdost/měkkost Lewisovských bazí. POCl3, PO(OCH3)3 a Brønstedovské kyseliny H3PO4.