Příprava a studium vlastností derivátů akridonu and xanthenu - Kocourková, Monika (2016)
Cílem této práce byla syntéza a studium vlastností derivátů akridonu a xanthenonu. Byly připraveny dva analogy xanthenonu, které slouží jako prekurzory pro přípravu některých fluorescenčních značek. Dále byl připraven derivát akridonu, který bude sloužit jako prekurzor pro přípravu nových látek fotoodštěpujících oxid uhelnatý (photoCORM) a fotoodstupitelných chránících skupin. V průběhu práce byly navrženy různé syntetické postupy pro přípravu nového photoCORM odvozeného od akridonu. Byly popsány i neúspěšné pokusy jeho syntézy.