Termodynamické modelování sigma fáze v soustavě Co-Cr - Holemářová, Aneta (2016)
V této bakalářské práci je studována sigma fáze v systému Co-Cr. Oblast stability a termodynamické vlastnosti sigma fáze jsou modelovány pomocí výpočtů provedených metodou CALHPAD (CALculation of PHAse Diagrams). K popisu sigma fáze vybraný podmřížkový model charakterizuje závislost její Gibbsovy energie jak na složení, tak i teplotě. Jak je zvykem u CALPHAD metody, způsob použití podmřížkového modelu souvisí s krystalovou strukturou fáze. Praktická část práce se zaměřuje na vytvoření termodynamické databáze a výpočet fázového diagramu v systému Co-Cr pomocí programu PANDAT, který pracuje na bázi metody CALPHAD. Základní informace o termodynamice a fázových rovnováhách v soustavě Co-Cr byly získány z práce: Zhou L., Mao H., Korzhavyi P. A., Selleby M. Thermodynamic re - assessment of the Co-Cr system supported by first-principles calculations. Calphad 52 (2016) 1-7. V této práci je sigma fáze popsána pomocí LRO-NOD modelu (model for phases with Long Range Ordering and NO Disordered st