Studium variability extragalaktických objektů - Šinoglová, Eva (2016)
Tato práce se zabývá studiem světelných křivek blazarů S5 0716+714 a W2R 1926+42. Pozorování blazaru S5 0716+714 proběhlo jednu noc, data k sestavení světelné křivky W2R 1926+42 byla získána z archivu MAST družice Kepler. V teoretické části se zabýváme dělením aktivních galaxií, jejich charakteristikami a mechanismy vzniku záření. Dále se zaměřujeme na fotometrii, fotometrické systémy a principem rekonstrukce fázového portrétu. V praktické části se věnujeme zpracování napozorovaných a stažených dat, ve kterých následně hledáme znaky možného chaotického chování.