Hmotné hvězdy v pozorování družice FUSE - Puchýř, Jan (2016)
V předložené práci studujeme spektra horkých hvězd pořízená družicí FUSE, která snímala v~rozsahu vlnových délek 900 - 1200 Å. V této oblasti dalekého UV záření se nachází Lymanův skok, většina čar Lymanovy série vodíku a mnoho spektrálních čar vznikajících ve hvězdném větru, které mají profil typu P Cyg. Cílem práce bylo identifikovat ve spektrech profily typu P Cyg a z jejich průběhu stanovit terminální rychlost hvězdného větru. Hodnotu terminální rychlosti jsme určili pro celkem 33 hvězd různých spektrálních typů, i když u 16 z těchto hvězd je výsledná hodnota pouze dolní limitou terminální rychlosti.