Sonické krystaly - Miklíková, Adéla (2016)
Tato práce se věnuje akustickým vlastnostem sonických krystalů. Byl navržen a realizován sonický krystal se čtvercovou mřížkou, následně experimentálně ověřen jeho zakázaný pás a prozkoumán rozptyl akustických vln na krystalu. V první, úvodní části práce podáváme přehled historického vývoje fotonických krystalů přes fononické až k sonickým krystalům. Druhá část se věnuje teoretickému popisu šíření vln v periodických strukturách. Nejprve ilustrujeme souvislost pásové struktury s~odrazivostí či propustností na zjednodušeném případu optické multivrstvy. Poté se zabýváme výpočty pásové struktury dvourozměrných sonických krystalů pomocí metody rozvoje do rovinných vln aplikované na příslušné vlnové rovnice. Na závěr této části uvažujeme nad možnostmi pozorování difrakce na sonických krystalech využívaje přitom numerické simulace založené na multipólové teorii rozptylu na více centrech.