Časově rozlišená spektrální diagnostika dopadajícího slunečního záření - Cimerman, Jaroslav (2016)
Cílem této práce je zjistit, jak se mění sluneční spektrum a spektrum oblohy během dne. Záření procházející různou drahou přes atmosféru vykazuje změny, na které jsem se zde zaměřil. U změny spektra jsem se soustředil na vliv Mieova a Rayleighova rozptylu. Bylo naměřeno velké množství dat, z nichž jsme se pokusili vybrat nejrelevantnější a zpracovat je do srozumitelné formy. Byla ukázána závislost spekter Slunce a oblohy v rámci jednoho dne a zároveň byl ukázán vliv rozptylu na tato spektra. Zároveň nebyla nalezena korelace mezi lokální vzdušnou vlhkostí a absorpčním pásem vody ve spektru.