Vlastnosti elektronových excitací ve slitinách SnTe-GeTe - Fišer, Zbyněk (2016)
Předmětem této bakalářské práce bylo zkoumání tenkých vrstev slitiny Sn1-xGexTe deponovaných na substrátu BaF2. Hlavním úkolem bylo určit dielektrickou funkci, kvantifikovat odezvu volných nositelů náboje a změřit tloušťku tenké vrstvy. Tyto hodnoty byly určeny z analýzy dat z infračervené, viditelné a ultrafialové oblasti spektra získaných z odrazivostních a elipsometrických dat. Na základě získaných údajů byla také určena hodnota zakázaného pásu. Vzorek s x = 0.2 (va1542) byl také zkoumán při různých teplotách pomocí elipsometru v infračervené oblasti vybaveném heliovým kryostatem s cílem pozorování feroelektického přechodu. V rámci zpracovávání nízkoteplotních dat byly určeny teplotní závislosti parametrů Drudeho členu.