Detekce QSO ve vybraných přehlídkových databázích s pomocí metod data-miningu - Vo, Martin (2016)
Cílem této práce bylo vyvinutí metod pro identifikaci kvazarů podle jejich světel- ných křivek. K odfiltrování světelných křivek bez trendu bylo použito Abbe kriterium. Dále byly též vyjmuty hvězdy s barevnými indexy B − V > 1.5 mag a V − I > 1.5 mag. Ze světelných křivek spektroskopicky potvrzených kvazarů byla vytvořena šablona, jejíž histogramy a variogramy byly porovnávány v SAX reprezentaci s testovanými světelnými křivkami. Pro všechny možné kombinace parametrů byly vybrány ty nejvhodnější za po- moci pythonovské knihovny GridSearch. Hranice kvazarů a nekvazarů v symbolickém histogram-variogramovém prostoru byly získány clusteringovými metodami. Metoda byla testována na vzorku proměnných a neproměnných hvězd, kde správně bylo identifikováno jako kvazary 86 % a identifikováno nesprávně bylo 21 % nekvazarů.