Spektrální vývoj zábleskového zdroje záření gama - Kobrle, Petr (2016)
Tato práce se věnuje studiu zábleskového zdroje záření gama. Byla zpracována data pro jeden záblesk -- GRB140108A. V první části je představen fenomén jako takový, jeho objev a rozložení na obloze a ve vesmíru. Součástí je i několik informací o družici Swift. V druhé části je nastíněna fyzikální podstata tohoto fenoménu, ač není příliš jasná. V třetí části je rozebráno čištění datových souborů XRT pro další zpracování. Ve čtvrté části je popsán postup extrakce spekter a jejich analýza. Výsledky této práce byly: výpočet a určení nejistot toků pro tři intervaly energií v rentgenovém oboru spektra, porovnání rentgenového a optického pozorování, kde byla nalezena určitá korelace,a časový vývoj spektra v rentgenovém oboru spektra, který ukázal rozdílný vývoj pro různé energie.