Elektronová mikroskopie na biologických vzorcích - Adámková, Kateřina (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem lidského vlasu pomocí skenovací elektronové mikroskopie (SEM). V teoretické části nastiňuje základy mikroskopie, její typy a principy a biologický úvod do struktury a vlastností lidského vlasu. V praktické části zkoumá a vyhodnocuje tloušťku a vzhled vlasu v závislosti na stárnutí nositele a jeho pohlaví. Podařilo se prokázat, že vlasy s největším průměrem mají lidé ve věku 20-30 let, že muži mají větší průměr vlasu než ženy, a také že tloušťka evropského vlasu je nižší než u mongoloidních jedinců v korejské studii. Nezjistili jsme žádnou korelaci mezi zbarvením vlasu a jeho tloušťkou. Potvrdili jsme, že průměrná délka keratinových lišt je nižší u žen a u starších jedinců.