Člověk a kůň. Hipoterapie z antropologického pohledu - Boriová, Soňa (2016)
Táto práca pojednáva o vývoji a význame vzťahu medzi človekom a zvieraťom, konkrétnejšie medzi človekom a koňom. Tento vzťah a jeho zmeny môžeme sledovať prostredníctvom archeologických nálezov a písomných prameňov po našich predkoch. Bližšie sa venuje hipoterapii ako terapeutickému využitiu koňa v dnešných dobách, jej charakteristike a základnému rozdeleniu na hiporehabilitáciu, psychologicko-pedagogické jazdenie a športové jazdenie postihnutých. Práca pojednáva o vhodnej príprave koňa, terapeuta a o vhodnej výstroji. Súčasťou práce je aj praktická časť zameraná na prieskum, ktorý ponúka náhľad do povedomia laickej verejnosti o tejto problematike. Prieskum poskytuje tiež informácie účastníkov o miere a spôsobe využitia tejto terapie.