Morfologie ušního boltce a její význam v individuální identifikaci - Lakatosová, Klaudia (2016)
Ušní boltec se vyznačuje jedinečnými znaky, které jsou individuálně proměnlivé a některé z nich nemění svou morfologii ani s přibývajícím věkem. Kvůli své poloze po stranách hlavy je často zaznamenáván pomocí fotoaparátů nebo videokamer. Díky tomu je využíván ve forenzní praxi pro individuální identifikaci. Kromě statických a dynamických záznamů ušního boltce se při identifikaci využívají i otisky uší, které mohou být zanechány pachatelem na místě činu. Předmětem následujícího výzkumu je porovnání morfologických znaků přítomných u zkoumaných lidí s jejich podobou na fotografiích a 3D záznamech a porovnání podoby otisku ucha s jeho 3D modelem. Ušní boltce byly zhodnoceny morfoskopicky, zaznamenány fotoaparátem, 3D skenery a probandům byly odebrány otisky. Výsledkem práce bylo určení vhodnosti vybraných znaků k identifikaci podle 3D modelu ušního boltce. Vyloučeny byly čtyři znaky na základě hodnoty koeficientu Kappa 0,69 a méně. Zbylých 13 znaků se prokázalo jako velmi spolehlivých při