Sexuální dimorfismus v poměru délky 2. a 4. prstu ruky - Škultétyová, Anna (2016)
Poměr délky 2. a 4. prstu (2D:4D poměr) je sexuálně dimorfní znak. Muži mají obecně kratší ukazováček relativně vůči prsteníku a poměr jejich délek je v průměru nižší než u žen. Tento rozdíl je v určité míře způsoben pohlavními rozdíly v hladinách prenatálního testosteronu a estrogenů v nitroděložním vývoji. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, jestli mezipopulační rozdíly v relevantních moderujících proměnných (sekundární poměr pohlaví, celková míra plodnosti, skóre sociosexuality, omezenost populačního původu lidí daného vzorku) souvisí s mezipopulačními rozdíly v 2D:4D poměru a sexuálním dimorfismu tohoto znaku. Materiál představovalo 122 odborných studií zabývajících se problematikou 2D:4D poměru. Pomocí metaanalýzy byla testována souvislost uvedených proměnných se sexuálním dimorfismem v 2D:4D poměru a středními hodnotami tohoto poměru mužů a žen. Z výsledků vyplývá, že hodnota 2D:4D poměru je systematicky vyšší u žen než u mužů. Rozdíly v sexuálním dimorfismu 2D:4D poměru me