Studium cyklometalačních reakcí komplexů Pt(II) s vybranými fosfany - Štěpánek, Zdeněk (2016)
Tato práce se zabývá syntézou fosfanových ligandů a z nich odvozených platnatých cis komplexů a cyklometalačními reakcemi těchto komplexů. Teoretická část práce se zabývá obecně problematikou fosfanových ligandů, platnatých komplexů a cyklometalačních reakcí, včetně mechanismů aktivace vazby C-H. Experimentální část se zabývá přípravou fosfanových ligandů L se strukturou Y-C6H4-X-PPh2 (Y = 2-COOCH3, 4-COOCH3, H, 2-F, 3-F, 4-F, 3 C(O)CH3, 4-C(O)CH3, 2-CN, 4-CN, X = NH, O) a komplexů cis-PtCl2L2. Kapitola Výsledky a diskuze shrnuje průběh a výsledky provedených syntéz a cyklometalačních reakcí. Uvedené výsledky byly získány za pomoci analytických metod, především 31P NMR spektroskopie a rentgenové strukturní analýzy.