Rozšíření nepůvodních druhů rostlin podél řek Svratky a Svitavy v Brně - Lidmilová, Justina; Chytrý, Milan, 1967-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2016)
Vzhledem k častému narušování a velkému ovlivnění člověkem patří města a břehy řek v České republice k oblastem nejvíce zasaženým rostlinnými invazemi. Cílem práce bylo zmapovat výskyt nepůvodních rostlin podél řek Svratky a Svitavy na území města Brna, vytvořit mapy znázorňující rozšíření jednotlivých druhů podél brněnských řek a zhodnotit, zda charakter biotopu a okolí sledovaných lokalit ovlivňuje výskyt nepůvodních druhů. Terénní výzkum probíhal na březích řeky Svratky od hráze Brněnské přehrady (55. říční km) po soutok se Svitavou (polovina 40. říčního kilometru) a podél řeky Svitavy od železničního mostu v Obřanech (10. říční km) po soutok (0. říční km). Říční kilometry byly rozděleny na úseky o délce 250 m, ve kterých byl zaznamenáván výskyt nepůvodních druhů rostlin a jejich abundance na obou březích řek v pásu širokém přibližně 2-10 m.
Due to frequent disturbances and influence of human activities, cities and river banks belong to the areas which are most affected by plant invasions in the Czech Republic. The objective of this study was to map the occurrence of alien species in riparian zones of the Svratka and Svitava rivers in Brno, to create distribution maps of individual species along rivers and to assess whether the character of the habitat and surroundings of the sampling sites affects the occurrence of alien species. Field research took place on the banks of the Svratka river from the Brno Dam to the confluence with the Svitava river (from 55th to 40th stream km) and along the Svitava river from the Obřany district to the confluence (from 10th to 0th stream km). All stream kilometres were divided into 250 m long segments, in which the occurence of alien plant species and their abundance were recorded on both river banks in a 2-10 m wide stripe.
Vedoucí práce: Milan Chytrý
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: invaze rostlin; nepůvodní druhy rostlin; říční ekosystémy; alien plant species; plant invasion; river ecosystems; bakalářské práce; bachelor's theses