Hodnocení variability dynamického záznamu lidské chůze - Vičanová, Kristýna (2016)
V této bakalářské práci se věnujeme vytvoření a zhodnocení dynamického videozáznamu lidské chůze a hodnocení variability chůze na základě vytvořeného videozáznamu. Ke zhodnocení videozáznamu chůze bylo použito několik metod - metoda založena na určení antropometrických bodů na těle probanda a vytvoření jednotlivých trajektorií bodů, metoda hodnotící změny úhlů v kloubních spojeních v závislosti na průběhu krokového cyklu a metoda vizuálního zhodnocení videozáznamů. Práce se také v teoretické části zabývá popisem chůze a rozdělením krokového cyklu, vytváří vhled do problematiky ontogeneze chůze, do evoluce chůze a změn provázejících evoluci chůze. Výsledným výstupem práce je databáze zahrnující základní údaje probandů spolu s údaji získanými zhodnocením videozáznamů. Na základě vizuálního i numerického zhodnocení videozáznamů vzorku práce je zřejmé, že chůze je interindividuálně variabilní. Cílem práce je zhodnotit interindividuální variabilitu lidské chůze a možnosti jejího následného