Antropologická analýza lidských kosterních pozůstatků z lokality Modřice - Kalášková, Lucie (2016)
Předmětem této bakalářské práce je základní antropologická analýza kosterních pozůstatků vyzvednutých během záchranného archeologického výzkumu v Modřicích na podzim roku 2015. Kosterní pozůstatky 16 jedinců jsou datovány do starší doby bronzové - únětické kultury. Antropologický rozbor zahrnoval určení pohlaví, odhad dožitého věku a tělesné výšky jedince. Hodnoceny byly také anatomické variety a patologie, ale jejich podrobná analýza nebyla předmětem této práce. Z 16 analyzovaných skeletů bylo 7 mužského pohlaví a 6 ženského pohlaví. Ve 2 případech se jednalo o nedospělé jedince, u kterých pohlaví nebylo určováno a u jednoho jedince nebylo možné určit pohlaví vzhledem k špatné zachovalosti skeletu. Tělesná výška se u mužů pohybovala v rozmezí 161,6-175,1 cm s průměrnou hodnotou 168,6 cm a u žen v rozmezí 146,4-173 cm s průměrnou hodnotou 158,6 cm.