Ohryz hlodavců v archeologickém kontextu - Odstrčilová, Hana (2016)
Ohryz na kostech způsobený hlodavci je známým jevem, který však je jen velmi povrchově prozkoumán. Zkoumaný materiál pochází z jižní Moravy a z Vysočiny, datace se u jednotlivých nalezišť pohybuje od doby mladohradištní do 18. století. Cílem této práce je pokusit se shrnout známé poznatky a aplikovat je na podmínky České republiky. Pozornost byla zaměřena především na hlodavce vyskytující se na našem území a jejich potenciál k modifikaci lidských pozůstatků, což je fenomén dosud mapovaný především v zahraniční literatuře.