Technické rezervy v životním pojištění - Paulenová, Nikola (2016)
V této bakalářské práci se věnujeme technickým rezervám v životním pojištění. Zaměřujeme se na odvození systematického přehledu vzorců pro výpočet retrospektivních a prospektivních rezerv pro pojištění za jednorázové netto pojistné. Vybrané typy pojištění aplikujeme na reálná data (úmrtnostní tabulka mužů) a implementujeme algoritmy výpočtu do prostředí R. Pro srovnání počítáme vybrané rezervy v R a zároveň manuálně, dosazením komutačních čísel z úmrtnostní tabulky. Výše uvedené statické výpočty pro fixní vstupní hodnoty pojištění modifikujeme na dynamické situace, kde tyto vstupní hodnoty pocházejí z určitého intervalu. Pak rezervy zobrazujeme do barevných prostorových grafů.