Geografické rozšírenie druhov rodu Cirsium na Slovensku - Vavrinec, Martin (2016)
Predkladaná bakalárska práca popisuje geografické rozšírenie druhov rodu Cirsium na Slovensku. Bola vypracovaná na základe štúdia herbárových položiek, doplnené o údaje z Centrálnej databázy fytocenologických zápisov na Slovensku (CDF) spravovanej Botanickým ústavom Slovenskej akadémie vied, z Dominovej rukopisnej dokumentácie k flóre Česka a Slovenska, z novšej odbornej literatúry, predovšetkým Bulletinu Slovenskej botanickej spoločnosti, a aj z vlastného terénneho výskumu v priebehu sezóny 2015. Lokality z týchto zdrojov boli prenesené do databázy. Tá obsahuje 13309 záznamov vrátane duplikátov (12329 bez duplikátov). K lokalitám boli priradené geografické súradnice, na ktorých základe boli vytvorené mapy rozšírenia skúmaných druhov. Distribúcia bola analyzovaná z hľadiska hustoty lokalít vzhľadom na fytochorióny, nadmorskú výšku a klimatické parametre.