Matematické omyly a paradoxy - Pleva, Přemysl (2016)
Tato bakalářská práce se věnuje paradoxním výsledkům, které se objevují při nedodržování daných pravidel matematiky, chybném uvažování nad danou situací nebo při nepozornosti. V první kapitole jsou vysvětleny pojmy chyba a klam. Dále je vysvětlen pojem paradox na příkladu valících se mincí. Druhá kapitola se věnuje zakázané operaci s nulou a tvrdé definici druhé odmocniny na reálných číslech. Ve třetí kapitole je představena matematická indukce a ukázáno její chybné užití, které přináší paradoxní výsledky. V poslední kapitole jsou ukázány dva paradoxní příklady z eukleidovské geometrie, které jsou ve skutečnosti nepřímým důkazem jistých tvrzení.