Spojité matematické modely v životním pojištění - Laššáková, Veronika (2016)
V této bakalářské práci se věnujeme spojitým matematickým modelům v životním pojištění pro jeden život. Zadefinujeme základní terminologii jako komutační čísla, jednorázové a běžné netto pojistné, distribuční funkci, funkci přežití, funkci rizika. Dále budeme odvozovat vzorce jednorázových pojištění a důchodů. V praktické části budeme aplikovat vybrané druhy pojištění na reálná data, která představují úmrtnostní tabulky. Výpočty vykonáme statickým a dynamickým způsobem a doplníme je grafickými zobrazeními. Nakonec uvedeme krátký úvod do parametrických modelů v životním pojištění. Zadefinujeme Gompertzovo a Makehamovo rozdělení a budeme se věnovat intenzitě úmrtnosti a funkci přežití pro osoby ve věku x. Tato rozdělení aplikujeme na vybrané druhy pojištění v příkladech.