Studium mikroRNA zapojených v chemoradiorezistenci multiformního glioblastomu - Ondráček, Jakub (2016)
Úvod a problematika: Multiformní glioblastom (GBM) je nejmalignější nádorové onemocnění mozku s mediánem celkového přežití 12-15 měsíců od stanovení diagnózy. Jedna z možností jak zlepšit prognózu pacientů může spočívat v pochopení příčiny značné chemoradiorezistence GBM buněk. Výsledky současných studií ukazují, že významnou roli v rezistenci GBM k léčbě by mohly hrát mikroRNA (miRNA). Tyto krátké nekódující RNA molekuly posttranskripčně regulují expresi více než 2/3 všech lidských genů, které jsou mimo jiné zapojeny i v regulaci signálních drah asociovaných s rezistencí nádorových buněk k terapii. Metody: Pomocí postupného ozařování třech GBM linií do celkové dávky 60Gy byl in vitro připraven model GBM radiorezistentních buněk. Následně byla jejich radiorezistence ověřena pomocí metody colony formation assay. Rozdíl v expresi miRNA mezi radiorezistentními a kontrolními liniemi byl analyzován pomocí Affymetrix GeneChip miRNA array. Změna expresních hladin vybraných genů a miRNA v buňk