Studium epiteliálně-mezenchymální tranzice na buněčných modelech renálního karcinomu - Macháčková, Táňa (2016)
Renální karcinom je nejčastějším nádorovým onemocněním genitourinárního systému a tvoří asi 3% všech nádorových onemocnění. Na patogenezi renálního karcinomu se podílí proces epiteliálně-mezenchymální tranzice, který je zodpovědný za přeměnu nemotilních a neinvazivních epiteliálních buněk na motilní a invazivní mezenchymální buňky. Proces epiteliálně-mezenchymální tranzice je regulován řadou molekul a mikroRNA jsou jedny z nich. Cílem této studie bylo ověřit zapojení miR-429 do regulace epiteliálně mezenchymální tranzice u renálního karcinomu.Studie zahrnovala jak metody expresní analýzy tak in vitro funkční analýzy na buněčných liniích odvozených od renálního karcinomu.