Srážlivost krve a trombolýza se zaměřením na cévní mozkovou příhodu - Lamborová, Diana (2016)
Cévní mozková příhoda je celosvětově třetí nejčastější příčinou úmrtí i invalidity a počet nemocných se neustále zvyšuje. Nejpoužívanějším způsobem léčby cévní mozkové příhody je trombolytická terapie. Tato terapie má svá omezení, jako je krátké léčebné okno a nízká rekanalizační účinnost. Proto je nutné vyvíjet nové léčebné postupy pro zvýšení efektivity léčby cévní mozkové příhody. Na začátku vývoje jsou využívány in vitro studie. V případě cévní mozkové příhody zejména ischemického typu jsou připravovány in vitro modely. Tyto modely do různé míry simulují situaci in vivo. Vývoj nových způsobu léčby probíhá nejvíce pomocí in vitro studií. Tyto studie mnohdy využívají in vitro modely, které napomáhají simulovat situaci in vivo a testovat tak účinnost nových terapeutik nebo technik napomáhající trombolýze. Tato diplomová práce se v teoretické části zabývá mechanizmem a patofyziologií srážení krve se zaměřením na cévní mozkovou příhodu zejména ischemického typu. Práce je dále zaměřena n