Studium molekulárních mechanismů zodpovědných za karcinogenezi děložního hrdla - Fraňková, Hedvika (2016)
Tato diplomová práce se zabývá identifikací mikroRNA jako potenciálních biomarkerů karcinomu děložního hrdla. Karcinom děložního hrdla je čtvrtým nejčastějším onkologickým onemocněním u žen a v drtivé většině případů je spojen s infekcí lidskými papilomaviry. Invazivní karcinom se vyvíjí z tzv. prekanceróz nazývaných cervikální intraepiteliální neoplazie (podle novější nomenklatury high- a low-grade dlaždicobuněčné intraepiteliální léze), které jsou charakterizovány morfologickými změnami epiteliálních buněk, ale neprojevují se prakticky žádnými příznaky. Ke shodným morfologickým změnám dochází i v případě produktivní infekce, při níž virus nenarušuje genom hostitelské buňky, ale využije ji pouze ke svému pomnožení. Pomocí dostupných vyšetřovacích metod je velmi těžké rozlišit, zda se jedná o projevy produktivní infekce nebo změny vedoucí ke vzniku maligní transformace. Z tohoto důvodu narůstá snaha nalézt vhodné diagnostické biomarkery karcinomu děložního hrdla například ve formě mik