Vliv forskolinových derivátů na aktivitu vybraných izoforem adenyl cykláz - Daďová, Petra (2016)
Cyklický adenosin 3´, 5´- monofosfát (cAMP) hraje významnou roli jako sekundární posel v buněčné signalizaci. Jeho syntézu katalyzuje enzym adenyl cykláza (AC). Dosud bylo identifikováno deset izoforem AC, které jsou distribuovány v různých tkáních v různé míře. Výzkum specifických látek selektivně aktivujících či inhibujících různé izoformy AC naznačuje, že se AC mohou potenciálně stát významným cílem léčiv. Hlavním neselektivním aktivátorem AC je forskolin, který se váže přímo na katalytickou podjednotku většiny AC. Cílem této práce bylo vytvořit stabilně transfekovanou buněčnou linii HEK293 s vysokou mírou exprese osmi izoforem AC. Tato exprese byla testována na úrovni mRNA reverzní transkripcí spojenou s kvantitativní PCR v reálném čase (RT-qPCR). Na vybraných klonech byla detekována enzymová aktivita jednotlivých izoforem AC metodou homogenní kompetitivní imunoanalýzy využívající k detekci Försterův rezonanční přenos energie s časovým rozlišením (TR-FRET). Změny v aktivitě AC byly