Charakterizace populace buněk s vysokou hladinou proteinu p63 v buněčných liniích odvozených od karcinomu prsu - Ceralová, Kateřina (2016)
Podobně jako ostatní proteiny rodiny p53 působí protein p63 v buňce jako transkripční faktor a může existovat v podobě několika izoforem. Nezkrácená izoforma TAp63 a na N-konci zkrácená ΔNp63 izoforma se každá svým způsobem podílí na epidermálním vývoji, jejich úloha v kancerogenezi však zatím nebyla plně objasněna. Zvýšená hladina proteinu p63 byla identifikována zejména v dlaždicobuněčných karcinomech, ale také u některých typů karcinomů prsu. Předložená práce se zabývá analýzou exprese TP63 v souboru buněčných linií odvozených od karcinomu prsu pomocí metod imunocytochemického barvení, PAGE a western blotu a kvantitativní PCR. Dále byl studován vliv růstových faktorů, chemoterapeutik a antiestrogenů na zastoupení p63-pozitivních buněk v linii MCF-7 metodami průtokové cytometrie a imunofluorescenčního barvení. Ve třetí části práce byl sledován vliv zvýšené exprese ΔNp63 na proliferaci a adhezi nádorových buněk pomocí přístroje xCELLigence a na citlivost vůči cisplatině pomocí MTT tes