Rentgenové studium Centaurus A - Jakubcová, Monika Lucia (2016)
V této bakalářské práci se věnuji studiu aktivní galaxie Centaurus A - konkrétně určení fraktální dimenze jejích izofot. Úvodem jsou představeny galaxie, historie pozorování a hlavní typy galaxií. V další části jsou zmíněny základní charakteristiky aktivních galaxií a jejich rozdělení, a je zde popsána samotná galaxie Centaurus A. Práce pokračuje vysvětlením pojmu fraktál a fraktální dimenze. Nakonec je prostor pro určení izofot na snímcích galaxie a výpočet jejich fraktální dimenze.