Lesní vegetace západní části Strážovských vrchů - Kučerová, Jana (2016)
Cílem práce bylo zdokumentovat jaké přirozené nebo polopřirozené lesní společenstva se vyskytují v západní části Strážovských vrchů a na jaké stanoviska se vážou. V této práci prezentuji 132 fytocenologických snímků přirozené a polopřirozené lesní vegetace, které jsem udělala v letech 2013-2015. K jednotlivým snímkům jsem zjišťovala i faktory prostředí. Měřila jsem nadmořskou výšku, orientaci svahu, sklon svahu, hloubku půdy a pH půdy. Z naměřené orientace svahu jsem spočítala odchylku od severu. Z údajů o sklonu a orientaci svahu jsem spočetla index dopadajícího záření. Klasifikaci zápisů jsem udělala manuálně a v některých částech jsem si pomáhala různými klastrovými analýzami. Na data jsem aplikovala NMDS ordinační analýzu, v které jsem pasivně promítla průměrné Ellenbergovy indikační hodnoty a taky přímou ordinační analýzu (CCA), do které vstupovali zjištěné faktory prostředí.