Antropologická analýza lidských kosterních pozůstatků z lokality Svatobořice-Mistřín - Velebová, Lucie (2016)
Obsahem této bakalářské práce je základní antropologická analýza lidských kosterních pozůstatků objevených při záchranném archeologickém výzkumu ve Svatobořicích-Mistříně. Výzkum byl vedený Mgr. Markem Lečbychem z Ústavu archeologické památkové péče Brno. Při výzkumu bylo nalezeno 18 hrobových situací a 1 holenní kost bez nálezové situace. Antropologická analýza zahrnovala určení pohlaví, odhad věku a výšky postavy. Pozorovány a popsány byly také případné kostní variety a patologické nálezy, nicméně jejich detailní hodnocení nebylo úkolem této práce. Antropologickou analýzou bylo zjištěno celkem 20 jedinců, z nichž bylo 7 mužů a 4 ženy. Ve 4 případech dospělých jedinců nemohlo být pohlaví určeno. V souboru bylo také 5 dětských skeletů. Nejmladším jedincem bylo dítě ve věku 2-3 let, nejstarší byl jedinec ve věku 40-50 let. Tělesná výška dospělých jedinců se pohybovala od 160,7 ± 4,11 až 189,38 ± 4,69 cm.