Optimalizace in vitro biotestů pro zrychlené testování endokrinní disrupce - Albrechtová, Barbara (2016)
Tato diplomová práce se zabývá detekčními in vitro metodami hodnotícími endokrinní potenciál látek. Rešeršní část popisuje a srovnává příklady možností testování androgenních/estrogenních potenciálů látek na savčích či kvasinkových buněčných kulturách. Popisuje i nové zrychlené testovací metody využívající imobilizované kvasinkové buňky. Klíčovým úkolem této práce byla optimalizace kvasinkového in vitro testu využívaného k hodnocení estrogenních/androgenních potenciálů jak čictých látek, tak environmentálních vzorků. Došlo ke zkrácení původního testu trvajícího zhruba 5 dní na 5,5 hodiny. Optimalizovaná metoda, kvasinkový kit, využívá lyofilizované buňky a slouží k rychlému orientačnímu testování endokrinního potenciálu látek ve vodách. Je využitelný v terénu bez nutnosti prekultivace buněčných kultur a sterilní práce. Výsledky vykazují nižší citlivost kvasinkového kitu jak pro androgenitu EC50 (testosteron) 29 nM, tak pro estrogenitu EC50 (17β-estradiol) 1,1 nM, ve srovnání se standar