Endokrinně disruptivní potenciál látek spojených s rozvojem vodního květu sinic - Šulc, Libor; Bittner, Michal; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2016)
Endokrinní disrupce tvoří významný problém spojený s úbytkem živočišných druhů po celém světě. Často bývá spojována s látkami antropogenního původu, jako jsou zemědělské a průmyslové chemikálie. Retinoidní látky patří k významným hormonům, které zodpovídají za přirozený vývoj a růst nejen u lidí, ale také u ostatních živočichů. Narušení signální funkce těchto látek může mít fatální následky na zdraví. Výskyt těchto látek v přírodě není ničím zvláštním, nicméně byly zjištěny koncentrace značně převyšující běžnou mez a jejich zdroj byl neznámý. Tento zdroj byl v nedávné době odhalen a ukázaly se jimi být sinice, prastaré fotosyntetické bakterie. V této práci byly testovány environmentální vzorky sinicových biomas (extrakty) a také volná voda s předpokládaným obsahem sinicových látek (exudáty). Retinoidní aktivita byla zjištěna u vzorků sinicových extraktů a odpovídala až 10,29 µg EQATRA /g. Sinicové exudáty tuto aktivitu nevykazovaly. Dále měřená anti-androgenní aktivita prokázala přítom
Endocrine disruption is significant problém associated with the lossof species all arount the globe. Substances of anthropogenic origin such as agricultural and industrial chemicals are often connected to ths problém. Retinoids are one of major grups of hormones, that are responsible for natural development and growth not only in humans but also in other animals. Disruption of these substances can lead to fatal consequences for health. The incidence of these substances in nature is common, however, in past years were measuret concentration whitch exceeded normal limits, and their siurce was unknown. In recent past, the source was unveiled as cyanobacteria, ancient photosynthetic bacteria. In this work we were testing environmental samples of cyanobacterial biomass (extracts) and free water with the expected content of cyanobacterial substances (exudates). Retinoid like activity was detected in samples of cyanobacterial extracts and corresponded up to 10,29 µg EQATRA /g. Cyanobacterial
Vedoucí práce: Michal Bittner
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: anti-/androgenita; endokrinní disruptory; retinoidy; sinice; anti/androgenicity; Cyanophyta; retinoids; Endocrine Disruptors; diplomové práce; master's theses