Endokrinně disruptivní potenciál látek spojených s rozvojem vodního květu sinic - Šulc, Libor (2016)
Endokrinní disrupce tvoří významný problém spojený s úbytkem živočišných druhů po celém světě. Často bývá spojována s látkami antropogenního původu, jako jsou zemědělské a průmyslové chemikálie. Retinoidní látky patří k významným hormonům, které zodpovídají za přirozený vývoj a růst nejen u lidí, ale také u ostatních živočichů. Narušení signální funkce těchto látek může mít fatální následky na zdraví. Výskyt těchto látek v přírodě není ničím zvláštním, nicméně byly zjištěny koncentrace značně převyšující běžnou mez a jejich zdroj byl neznámý. Tento zdroj byl v nedávné době odhalen a ukázaly se jimi být sinice, prastaré fotosyntetické bakterie. V této práci byly testovány environmentální vzorky sinicových biomas (extrakty) a také volná voda s předpokládaným obsahem sinicových látek (exudáty). Retinoidní aktivita byla zjištěna u vzorků sinicových extraktů a odpovídala až 10,29 µg EQATRA /g. Sinicové exudáty tuto aktivitu nevykazovaly. Dále měřená anti-androgenní aktivita prokázala přítom