Buněčný příjem a biotransformace sinicových toxinů v savčích tkáňových kulturách in vitro - Klímová, Hana (2016)
Masivní rozvoj sinic je spojen s celou řadou negativních jevů, z nichž nejzávažnější problém s ohledem na možná zdravotní rizika představuje produkce sinicových toxinů (cyanotoxinů). Mezi nejnebezpečnější a celosvětově nejrozšířenější sinicové toxiny patří hepatotoxické microcystiny. V posledních letech je v prostředí se zvyšující se četností detekován také další významným cyanotoxin - cylindrospermopsinu. Tato práce popisuje mechanismus příjmu, účinku a biotransformace obou výše uvedených sinicových toxinů v savčích buňkách. V praktické části je pak hodnocen vliv média a použitého laboratorního materiálu na koncentraci cyanotoxinů v in vitro systémech. Dále byly hodnoceny změny koncentrací cyanotoxinů v kultivačním médiu v přítomnosti kultur jaterních lidských kmenových buněk HL1 hT1 nebo potkaních jaterních epiteliálních buněk WB-F344 kultivovaných v monovrstvě nebo jako buněčné sféroidy. V těchto buněčných liniích exponovaných microcystiny byly pomocí imunochemických metod deteková