Testování biokompatibility materiálů pro experimentální práci v buněčné biologii - Šafaříková, Eva (2016)
Stanovení biokompatibility materiálů je důležitým krokem před jejich použitím ke konstrukci zařízení, které interaguje s buňkami či živou tkání. Testování biokompatibility materiálů, ze kterých je takovéto zařízení vyrobeno, je upraveno legislativou, například ISO a FDA normami. V této diplomové práci byla testována biokompatibilita materiálů a komponent pro přípravu biosenzorického zařízení, určeného pro neinvazivní monitorování fyziologických procesů v živých buňkách. Na základě elektrických vlastností byly vybrány materiály: 6,13-bis(triisopropylsilyethynyl)pentacen (TIPS), 3,6-bis(5(benzofuran-2-yl)thiofen-2-yl)-2,5-bis(2-ethylhexyl) pyrrolo[3,4-c]pyrrol-1,4(2H,5H)-dion (DPP), poly(3-hexylthiophen-2,5-diyl) (P3HT), poly(3,4-ethylendioxythiophen):polystyren-4-sulfonát (PEDOT:PSS). Předběžné testy stability těchto materiálů ukázaly, že mohou být biokompatibilní. Samotná biokompatibilita byla stanovována pomocí myších 3T3 fibroblastů. V rámci testování biokompatibility byly použity te