Pohřební ritus paleoinuitských a současných inuitských kultur - Víchová, Kateřina (2016)
Tato práce se zabývá třemi paleoinutskými kulturami, jmenovitě Ipiutak, Dotset a Thule, a současnými Inuity. Studuje jejich každodenní život, pohřební ritus, kulturní vývoj v průběhu času i adaptaci na změnu přírodního prostředí. Charakter pohřbu je kostrový. U kultury Ipiutak se jedná o pohřeb do země v rakvi nebo mělký hrob pod drny. Unikátní nálezy byly kostry se vsazenýma očima z mrožoviny a jantarovými zornicemi. Nejčastější výbavou byly hroty šípů, čepele, harpunové hlavice, řezby a hole z mrožoviny. Kultura Dorset se vyznačuje kamennými hroby, jámovými hroby, štěrkovými mohylami či pohřbem v jeskyních a skalních převisech. Hlavní výbava čítá harpunové hlavice a amulety ve tvaru tuleně nebo medvědí hlavy. Thuleská kultura ukládala mrtvé do rakví nad zemí nebo mohyl z kamenů. Zajímavostí jsou mumie z 15. století ze sídliště Qilakitsoq. Ve výbavě můžeme najít harpuny, luky, šípy u mužů a jehly, nitě a nože na ryby u žen. Inuité přejali z křesťanství rakvový pohřeb do země, bez výba