Holocenní vývoj rašeliniště Kotelnice ve Slezských Beskydech - Šímová, Anna (2016)
Předložená diplomová práce se zabývá paleoekologickou rekonstrukcí vývoje rašeliniště Kotelnice za použití analýzy fosilních skupin krytenek. Studovaná lokalita patří mezi přechodová rašeliniště s vegetací svazu Sphagno-Caricion canescentis a nachází se na české straně Slezských Beskyd poblíž města Jablunkov (okres Frýdek-Místek). Prostřednictvím přenosových funkcí, které byly založeny na trénovacím datovém souboru s recentními ekologickými nároky rašeliništních krytenek Západních Karpat, byla predikována hloubka podzemní vody a minerální bohatost vody (vyjádřena proměnnou pH vody). Komplexní vývoj studovaného rašeliniště byl rekonstruován pomocí fosilních skupin krytenek a ostatních proxy (tj. pylová zrna a spory, makrozbytky rostlin a sedimentologie), které byly analyzovány jinými autory. Rašeliniště Kotelnice vzniklo zazemněním interkoluviální deprese na počátku holocénu (cca 11370 kal. let BP).