Almost periodic solutions of limit periodic and almost periodic linear difference systems - Chvátal, Martin (2016)
V této práci se zabýváme limitně periodickými a skoroperiodickými systémy lineárních diferenčních rovnic. Pozornost je věnována těm systémům, jejichž zadávající matice koeficientů jsou vzaty z komutativní nebo z ohraničené grupy a jednotlivé prvky těchto matic jsou z tělesa s absolutní hodnotou. Jsou zde dokázány podmínky pro tyto systémy, které zajišťují, že dané systémy lze transformovat na nové systémy mající jisté vlastnosti. Nové systémy mají řešení, které není asymptoticky skoroperiodické, jestliže vezmeme zadávající matice koeficientů z ohraničené grupy, a mají neskoroperiodické řešení, jestliže zadávající matice koeficientů jsou vzaty z komutativní grupy. Dané změny lze dosáhnout pomocí libovolně malých kroků.