Magnetická kritéria aromaticity C6H6 izomerů - Janda, Tomáš, 1980- (2016)
V této práci se zabýváme platností dvou druhů aromatických kritérií, magnetická aromaticita a odolnost (HOMO-LUMO gap), pomocí rozsáhlého zkoumání plochy potenciální energie (PES) C6H6 izomerů. Pro sérii 201 izomerů benzenu byly na B3LYP/aug-cc-pVTZ úrovni teorie vypočítány magnetizovatelnost a HOMO LUMO gap. Ověřili jsme, že benzen je globální minimum na ploše potenciální energie C6H6, ale nenašli jsme žádnou významnou korelaci mezi magnetickými vlastnostmi nebo odolností a energií. Tato práce naznačuje, že široce akceptovaná kritéria aromaticity založená na magnetických vlastnostech či odolnosti nemusí být správnou odpovědí na otázky ohledně energetické stability molekuly, tj. aromaticity.