Studium vlivu koordinačního prostředí atomů Si a P na tvorbu SiO6 center metodami EHT a DFT - Hrozková, Petra (2016)
Práce je zaměřena na teoretické studium jednotek SiO4 a SiO6 v silikofosfátových polymerech. Třináct modelových struktur, v rozpětí od kyseliny orthokřemičité, H4SiO4, po komplex (Si^{VI}(PO4)6(Si^{IV}O4Et2)6)^{2-}, bylo studováno na úrovni rozšířené Hückelovy metody a teorie funkcionálu hustoty. Hlavním faktorem, který je sledován je energetická vzdálenost orbitalů HOMO a~LUMO, kde LUMO je nejnižší neobsazený orbital. Z tohoto parametru lze podle teorie HSAB určit tvrdost/měkkost kyseliny nebo báze a následnou reaktivitu s příslušným acidobazickým partnerem. Z experimentálních pozorování vyplývá, že křemík ztrácí schopnost koordinovat se do čísla šest, pokud je na něj přímo navázán uhlík, z tohoto důvodu je mezi studovanými sloučeninami zahrnuta také molekula kyseliny orthokřemičité s jednou OH skupinou substituovanou methylem. Na tento problém práce pohlíží jednak ze strany nestability příslušného systému s šestikoordinovaným křemíkem nesoucím methyl, jednak ze strany HSAB param