Stanovení výparných tepel vybraných složek moderních materiálů prostřednictvím Knudsenovy efúzní hmotnostní spektrometrie - Kuběnová, Tereza (2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na měření sublimační entalpie a tepelných vlastností kovového ytterbia. Hodnoty sublimační entalpie byly vypočítány z údajů získaných metodou Knudsenovy efúzní hmotnostní spektrometrie a porovnány s dostupnými literárními údaji. Tepelné chování bylo sledováno prostřednictvím diferenční termické analýzy. Je diskutována problematika přípravy a měření tohoto těkavého kovu v souvislosti s jeho chemickou reaktivitou. Tyto poznatky jsou zásadní pro vytvoření metodiky měření vypařovací charakteristiky ytterbia v termoelektrických materiálech během studia jejich tepelné a fázové stability.